At bygge et hus er ensbetydende med at ens ordforråd udvides 🙂 Og naturligt nok – der vil altid være fagudtryk og materialenavne, der ikke lige er kendt.
Et sådant ord er “klemliste”. Det er et langt tyndt stykke træ, som bruges i vægkonstruktionen, for at skabe hulrum til ventilation. Så det er et vigtigt stykke træ 🙂
Og i vores lille træhus skal der bruges ret mange meter – faktisk 600 meter.
Men hvorfor er de overhovedet interessante, spørger du måske 🙂 Og et helt rimeligt spørgsmål.
Men da jeg læste vores materialeliste igennem på huset – om alt fra træbeklædning til vandhaner og gipsplader – så viste det sig, at det eneste træ, der var trykimprægneret, var klemlisterne.
Og jeg er ikke venner med trykimprægneret træ. Det er imprægneret i ret kraftige kemikalier, og skal, når det kassereres håndteres som farligt affald. Så det ville jeg meget gerne undgå at have i huset.
Der viste sig også at være et alternativ. Klemlister fra Superwood. Listerne herfra er også behandlet men med meget mindre imprægnering. De er godkendt som et miljøvenligt alternativ til de traditionelle lister.
Så langt så godt. Det næste, som var interessant, var så prisen. For jeg tror såmænd, at mange gerne vil tænke grønt og have miljø og klima i tankerne, men omkostningerne spiller også ind. Og det gør de i den grad også her.
Det viste sig, at en klemliste fra Superwood kostede 4-5 gange så meget som en almindelig trykimprægneret liste gør. Så er det, at man lige synker en gang, og overvejer om det er det her, man gerne vil.
Men som min fornuftige svigersøn sagde: “Er det noget du dagligt vil tænke på, når huset er færdigt, og ærgre dig over, at du ikke gjorde, mens tid var – i så fald skal du nu nok gøre det.” Og ja, jeg ville ærgre mig, når jeg tænker på, at alt det andet i huset er så godt, som det kan blive (tror og håber jeg da) – så må jeg også betale den højere pris for listerne her.
Så sådan blev det. Og nu er listerne hentet – og ligger klar. Nu mangler vi bare et hus, de kan sættes fast på 🙂
Og så lige lidt fun facts 🙂 At se forskel på om et stykke træ er fra et fyrtræ eller et grantræ – det rækker mine evner ikke umiddelbart til. Men kigger man på knasterne – så er det muligt. Et grantræ har mindre og runde knaster, for knasten kommer der, hvor en gren har siddet oprindeligt. Og grene på et grantræ sidder vandret. Knasterne på et fyrtræsbræt er større og mere skrå i det – for grene på et fyrtræ sidder i en skrå vinkel på stammen.
Så meget om klemlister på en lidt diset mandag morgen – god dag.
Jette
Skriv et svar