Jeg er virkelig blevet fan af koldthævede brød og boller. Dette helt enkle koncept, hvor du rører en dej sammen om aftenen, sætter den i køleskabet natten over og næste morgen – i løbet af ca. 20 minutter – har nybagte og velduftende boller, som kan serveres og spises med det samme. Det kan kun blive en god start på en ny dag 🙂

Jeg har lavet mange koldthævede boller efterhånden, de første blev temmelig flade i det. Men efterhånden har jeg fundet en konsistens, som gør at bollerne holder formen, også når de bliver bagt.

Disse gulerodsboller minder næsten om et gulerodsbrud, de er lette, svampede og kan sagtens spises uden smør – selvom det nu altid gør noget godt for et stykke brød af få smør på toppen 🙂

Koldthævede gulerodsboller (5-6 stk.)

50 gr. revet gulerod 

10 gr. gær

½ dl. yoghurt – eller andet surmælksprodukt

2 dl. koldt vand

1 spsk. olie

1 tsk. groft salt

1 tsk. sukker

25 gr. solsikkekerner

25 gr. rugmel

50 gr. havregryn

ca. 175 gr. hvedemel

Rør gæren ud i vand og yoghurt og tilsæt så alle de øvrige ingredienser – hold lidt øje med hvedemelet – måske skal der lidt mere i, måske lidt mindre. Dejen skal være tung at røre, men ikke fast nok til at kunne æltes. Læg noget over skålen og sæt dejen i køleskab natten over. 

Næste morgen tages dejen ud af køleskabet, og mens ovnen varmer op til 200 grader, står dejen lige og vænner sig til varmen. Så sættes dejen med en ske på en plade med bagepapir og bollerne bager ca. 17 minutter. Køler lidt af, og værsågod – så er der nybagt brød.

De smager vældig godt. Du kan sagtens bruge andre slags mel. Jeg tror sjældent, jeg har lavet to portioner der har været helt ens 🙂

Billederne er taget i præstegårdens have, hvor bladene begynder at farve græsset brunt og orange. Og med det blæsevejr det er blevet nu, så kommer der flere blade på jorden.

God onsdag.

Jette