Nu har jeg været på vejlederkursus de sidste dage – og mødt mange nye ord og begreber. Alt sammen fint og spændende. Det er godt at få ny viden og nye ord at tænke over.

Men ordet i overskriften er slet ikke fra kurset – det er et ord, en kirkegænger fortalte mig om. Forundringsparathed. Men hun nåede ikke at fortælle, hvad det betød, så det er op til min fortolkning 🙂

Forundringsparathed! Jeg tror mange som det første tænker, det hedder da omstillingsparathed. I en tid, hvor det hele tiden handler om at tilpasse sig tiden og være klar på nye udfordringer, så er det omstillingsparathed, der er i fokus.

Forundringsparathed er i mine øjne noget helt andet. Det er at stoppe op og være parat til at forundres.

Forundre – at have en følelse af, at det mærkeligt. At det afviger fra det normale. Og mere positivt udtrykt: at blive forbavset, at lade sig overraske.

Ordet forundre er positivt i mine ører. At forundres er at sanse og mærke. Det er at være til stede og virkelig opdage og iagttage.

Jeg tror til gengæld også, at det er noget man skal øve sig i. Hverdagen kan til tider overtage eller skygge for paratheden til at forundres – over blomstens trodsige blomstren midt i vinterens kulde. Eller skønheden og dybden i et maleri. Eller toners vellyd. Eller hvad det nu er, man kan blive forundret over.

Jeg er sikker på, at vort liv beriges, hvis vi lader os forundre. Af stort og småt blandet mellem hinanden.

Kurset, jeg har været på, var henlagt til Løgumkloster. Et helt specielt sted – set med kirkelige øjne. Der er – i forhold til byens størrelse – ret mange institutioner, der berører kirkelivet i Danmark. Lige fra kirkemusikken til efteruddannelsen af præster over højskole og refugium.

At færdes i de gamle bygninger med kapitelsal og dormitorium ( samlingssted og sovested for munkene) det er kun til at forundres over – al den historie, der strømmer en i møde.

Og refugium – et sted, hvor man kan trække sig tilbage og finde ro. Vi sov der, på værelser uden tv. Det er næsten en sjældenhed i dag.

Nu er jeg så tilbage – midt i hverdagen. Det er også fint 🙂

God torsdag.

Jette