Det er jo tid for den store bagedyst – og jeg kigger med. Og får ind i mellem lyst til at prøve kræfter med nogle af udfordringerne.

Forleden var det butterdej, der skulle laves og rulles ud igen og igen. Det har jeg aldrig rigtig gjort, og overvejede at forsøge, men endte med noget, der minder mere om wienerbrødsdej.

Jeg valgte at komme lidt chiafrø i – de måtte kunne veje lidt på den sunde side. For der skal bruges ret meget fedtstof til den slags dej 🙂

Tebirkes med chiafrø (8 stk.)

1½ dl. kold mælk

½ dl. vand

1 spsk. chiafrø

15 gr. gær

1 tsk. groft salt

1 tsk. sukker

ca. 240 gr. mel

100 gr. smør/margarine

Rør chiafrø og vand sammen og lad det stå et kvarters tid, før mælk, gær, salt og sukker tilsættes. Rør gæren ud og kom mel i til dejen kan æltes. Sæt den til hævning en times tid ved køkkentemperatur. Jeg tog smør og margarine ud af køleskabet, så det blev lettere at arbejde med – synes jeg.

Ælt dejen igennem igen og rul ud til en firkant, hvor smørret lægges på midten (i skiver) fold dejen ind over, så du får en lukket pakke.

Læg på køl et kvarters tid.

Inden den tages ud og rulles ud til en rektangel – uden at der går hul på dejen – og foldes så sammen i tre lag. Og lægges på køl igen i et kvarter. Gentag udrulningen endnu to gange. Det er lettere end det måske lyder 🙂

Efter sidste foldning rulles igen ud til et rektangel og der skæres 8 birkes (gøres lettest med en pizzaskærer)

Pensl dem med lidt vand og drys birkes på, efterhæver 20-30 minutter og bages så ved 180 grader i ca. 20 minutter. Køler af på pladen, for noget af fedtstoffet smelter under bagningen, det “suges” ind igen, mens de køler af.

Det er en lidt tung sag – men smager ret fint. Især nybagt – som alt andet gærbrød 🙂 Og lidt festlige er de. Og ser jo helt anderledes ud i forhold til traditionelle boller.

I Netto fandt jeg disse fine roser – til 12 kr. De måtte altså med hjem og lyse op i november.

Rigtig god weekend.

Jette