Minikonfirmanderne får jo hver gang saftevand og kage – en meget vigtig del af det at være minikonfirmand. Så meget, at når jeg møder dem igen som store konfirmander, så er de helt uforstående overfor, at der ikke er saftevand og kage, når man går til præst i 7. klasse 🙂

Dette hold slutter med en afslutningsgudstjeneste den 2. december, og derfor har jeg sagt farvel til dem inden det bliver Lucia dag. Og derfor bliver det små Lucia brød de får i dag, for jeg synes, det er en lidt hyggelig ting at bage noget med lidt historie eller en form for sammenhæng.

Opskriften kommer her, men er egentlig bare en lidt større udgave af disse.

Luciabrød (ca. 30 stk.)

1½ dl. mælk

25 gr. gær

125 gr. mel

50 gr. sukker

1/4 gr. safran – eller så meget som du synes

1 dl. mælk

40 gr. sukker

50 gr. blødt smør

2 æg, fra flittige høns

½ dl. surmælksprodukt

1 tsk. salt

50-75 gr. grahamsmel

ca. 450 gr. hvedemel

Pynt: rosiner

De første 4 ingredienser røres sammen og hæver knap en time.

Smuldr safran og kom den i mælken og tilsæt sukker og lad det gerne trække lidt, så farven bliver flot gul.

Jeg bruger røremaskinen, så nu kommes alle ingredienser op i dens skål – undtagen ca. halvdelen af hvedemelet – det tilsættes lidt af gangen efterfølgende. Rør og ælt dejen godt. Til sidst ælter jeg den lige igennem med hænderne – det er nu lettest at fornemme dejens konsistens ved at røre ved den og arbejde med den.

Stilles til hævning 1½-2 timer.

Æltes igennem og formes til Luciabrød – hvilken facon er helt op til dig. Efterhæver mens ovnen varmer op – og bages ved 210 grader 8-10 minutter.

De smager dejligt, lune og nybagte. Men smurt med smør og i selskab med et glas gløgg, gør de sig helt sikkert også 🙂

God tirsdag.

Jette