Da kirken holdt nytårskur, havde jeg blandt andet bagt nogle små florentinere. Men ikke helt vellykkede, synes jeg selv, men de blev dog spist alle sammen og fik også pæne ord med på vejen. Så jeg forsøger lige igen 🙂

Jeg har faktisk for over et år siden gjort forsøget, men lovede også der, at de skulle finpudses lidt mere, inden jeg skrev om dem. Og så glemte jeg alt om dem!

Men nu skulle jeg bage kage til koret, og så kunne jeg jo lige prøve igen. Jeg tog udgangpunkt i Claus Meyers opskrift fra bogen “Meyers kager”. Men har halveret portionen og brugt lidt andre nødder og frugt end dem, han har nævnt.

Det lidt specielle ved de her florentinere er, at de er bagt på en mørdejsbund. Men det synes, jeg er en rigtig god ide. Og flotte og farvestrålende er de nu.

Små florentinere (ca. 25-30 stk.)

Mørdej 

125 gr. smør

25 gr. mandelmel

½ vaniljestang

75 gr. flormelis

1 æg, fra en sød høne

et nip salt

250 gr. mel

Skrab kornene ud af vaniljestangen (gem den tomme stang i et glas med sukker) og bland kornene med lidt sukker. Kom mel og mandelmel, sukker og vaniljesukker og salt i en skål. Smuldr smørret her i og saml hurtigt dejen med ægget. Ælt ikke for længe, men læg dejen på køl, mindst en time.

Rulles ud til ca. 30 x 30 cm og lægges på en plade med bagepapir. Prik bunden med en gaffel og bag den ca. 10 minutter ved 180 grader – til den er næsten bagt.

Skru op for varmen til 200 grader.

Fyld

90 gr. sukker

1 spsk. (15 gr.) glukose

½ dl. vand

50 gr. smør

40 gr. honning

½ appelsin eller citron, revet skal deraf

1 tsk. vaniljesukker

½ dl. piskefløde

50 gr. smuttede mandler, skåret i flager

100 gr. blandede nødder/kerner ( hasselnød, valnød, pistaciekerner, græskarkerner)

40 gr. kandiseret frugt (evt.syltet citronskal, cocktailbær)

20 gr. tørret frugt (rosin, tranebær)

Kom sukker, glukose og vand i en gryde og kog det, indtil det begynder at karamelisere, og bliver mørkere. Tilsæt smør og honning, lad det smelte og koge op. Så tilsættes den revne skal, vaniljesukker og piskefløde, og massen bringes atter i kog. Vend grofthakkede nødder og frugt i og rør godt rundt.

Fordel fyldet ovenpå den næsten bagte bund, spred det godt ud. Sæt pladen i ovnen og bag ca. 5 – 10 minutter. Pas på den ikke bliver for mørk.

Køler af på pladen inden den skæres ud i tern. Jeg lavede dem ca. 5 x 5 cm. Står gerne til næste dag, inden de dyppes i tempereret chokolade.

Jeg tempererede 200 gr. mørk chokolade – og brugte vel ca. det halve. Så nu er der chokolade til en brownie senere på ugen 🙂

Jeg har prøvesmagt kagerne, og de er ret så gode. Nu håber jeg, koret synes det samme, når de får dem i aften. Jeg har tillige bagt nogle spændende cookies med hvid chokolade og flagesalt. De følger en af dagene.

Nu står en ny uge for – med gode opgaver.

Jette