I morgen er det Hellig tre Kongers søndag. Normalt gøres der ikke så meget ud af det – det er jo bare den første søndag i det nye år. Men alligevel, det kan da godt fejres lidt. I den ene af mine kirker holder menighedsrådet kur denne dag. Der serveres boblende vin og lækre petit four (mere om dem en anden dag) og der bliver fortalt om årets gang i menighedsrådet. Samtidig er det en god anledning til at ønske hinanden godt nytår. Så det er en lidt festlig begyndelse på det nye år.

Sidste år bagte jeg også dette brød, som markering af, at nu var det hellig tre kongers tid, og julen dermed var ved at være endeligt slut for denne gang.

Jeg har stadig til gode at finde en forklaring på, hvad der gør, at netop dette brød er et hellig tre kongers brød. Så i et forsøg på at finde en forbindelse mellem de tre konger og brødet, så formede jeg det til en kongekrone 🙂

Jeg har lavet opskriften lidt mindre i år – det passer bedre til husholdningens størrelse 🙂

Hellig tre Kongers brød

Dag 1:

8 gr. gær

1 dl. vand

½ dl. grahamsmel

Det hele røres sammen og står tildækket og lunt til næste dag.

Dag 2:

1 dl. vand

1 spsk. olie

1 tsk. groft salt

1 spsk. sirup eller honning

3/4 dl. surmælksprodukt

50 gr. grahamsmel

ca. 275 gr. hvedemel

Til pensling

1 spsk. smeltet smør

På andendagen blandes alle ingredienser sammen med fordejen, hold lidt hvedemel tilbage og tilsæt efter behov. Dejen æltes godt og sættes til hævning ca. 1½ time.

Æltes igennem igen og formes til en ring, og der klippes takker som antyder, det er en krone 🙂

Efterhæver mens ovnen varmer op til 250 grader. Brødet pensles med smeltet smør og drysses med lidt mel og groft salt.

Sættes i ovnen, hvor varmen straks skrues ned til 200 grader og brødet bager ca. ½ time.

Afkøler på en rist.

“Kongekronen” mistede lidt sin fine form 🙂

Men nu er der nybagt brød! – Det er altså en af mine favoritter. Det dufter skønt og smager dejligt 🙂

God weekend.

Jette