I dag er det Hellig tre kongers søndag. Det er ikke ofte vi har den søndag i kirkeåret, så det er da oplagt at markere og gøre lidt ud af.

Jeg var forleden inde i utallige butikker og genbrugsbutikker, fordi jeg ville købe et hellig tre kongers lys. Et lys med tre arme der går sammen nede i bunden. Det var mig ganske umuligt – så belært af den erfaring, skal jeg være ude i god tid til næste år 🙂

Hellig tre kongers søndag fortæller om de tre vise mænd, som havde set en ny stjerne og fulgte den – indtil den standsede over stalden i Betlehem. Der, hvor de sidst havde ventet det, fandt de himlens kongesøn.

Men nu hvor jeg ikke fandt et hellig tre kongers lys, fandt jeg i stedet en opskrift på et Hellig tre kongers brød – så det må det blive til i år! Opskriften er fra Arla – og jeg halverede portionen.

Det kræver lidt planlægning – men begynder du nu – kan du have et brød klar til i morgen, som er Hellig tre kongers dag (6. januar)

Hellig tre kongers brød (1 stk)

Dag 1:

12 gr. gær

1 dl. vand

3/4 dl. grahamsmel

Alt røres sammen og står tildækket på køkkenbordet til næste dag.

 

 

Dag 2:

1 1/2 dl. vand

1 spsk. blødt smør

1 tsk. groft salt

1 spsk. honning eller sirup

1 1/4 dl. surmælksprodukt (jeg brugte noget creme fraiche, der skulle bruges nu)

100 gr. grahamsmel

ca. 300 gr. hvedemel

Til pensling:

1 spsk. smeltet smør

Alle ingredienser blandes – hold lidt hvedemel tilbage – med fordejen fra i går. Æltes grundigt og stilles til hævning ca. 1 time.

Derefter æltes den igennem og formes til et rundt eller ovalt brød – sættes på en plade med bagepapir og hæver tildækket en halv time.

Pensles med smeltet smør og drysses med lidt mel og groft salt.

Sæt brødet ind (nederst) i en 250 grader varm ovn, og skru straks ned til 200 grader og bag brødet i ca. 35 min.

Afkøles på risten.

Nu har du et dejligt brød – som kan være med til at markere afslutningen på julen. Og minde os om stjernen, der lyste og viste vej for de Hellig tre konger. Også vi har en stjerne der viser vej:

Denne stjerne lys og mild

som kan aldrig lede vild

er hans Guddoms-ord det klare

som han os lod åbenbare

til at lyse for vor fod. ( DDS 136,7)

God Hellig tre kongers søndag.

Jette