Vi er i færd med at planlægge en udflugt til Æbelø for hele familien.

Æbelø ligger 4 km nord for Fyn og kan kun kommes til ad søvejen. Man går ad Ebbevejen i sand og hjulspor, de sidste 1 ½ km går gennem vandet. Jeg glæder mig til turen og håber på godt og lunt vejr.

Og fordi adgangsvejen er som den er, er det jo en oplevelse i sig selv. Men selve øen er også fin og uspoleret og fredet. Den er uden facilitereter og moderne bekvemmeligheder – der er ikke engang en iskiosk 🙂

Så alt, hvad vi skal bruge til dagens ophold, må medbringes i rygsækken.

Nu er planglægningen gået i gang, så hver deltager får en opgave og noget vedkommende skal transportere i hans eller hendes rygskæk.

Jeg er sikker på, at jeg vender tilbage til turen her på bloggen senere.

Men i forberedelserne faldt jeg over et tillæg til “Alt for damerne” i denne uge – et lille hæfte med opskrifter til brug for en picnic. Og her var blandt andet nogle langtidshævede kerneboller. De måtte prøves. Så dem har jeg bagt og selvfølgelig ændret lidt undervejs 🙂

Disse boller skal kun røres sammen og sættes med en ske på bagepapir og så bages. Altså ikke noget med at ælte eller andet. Jeg tror det er sommervarmen, der gør, at jeg er lidt fascineret af brød og boller, der ikke skal æltes så meget.

Kerneboller ( 8.stk )

10 gr. gær

1 dl. yoghurt (eller andet surmælksprodukt)

2 dl. vand

75 gr. fuldkornshvedemel

30 gr. grahamsmel

200 gr. hvedemel

½ tsk. salt

1 spsk. olie

½ spsk. sirup eller honning

25 gr. græskarkerner

25 gr. hørfrø

25 gr. solsikkekerner

25 gr. rosiner

Rør gæren ud i vand og tilsæt de øvrige indgredienser, undtaget fyldet. Rør godt sammen (minimum 5 minutter – det nåede jeg vist ikke helt), dejen er våd og blød. Tilsæt kerner og rosiner og rør det hele godt sammen. Sæt dejen til hævning under et fugtigt klæde en 3-4 timer.

Rør dejen igennem og fordel den – ved hjælp af to skeer – enten på en bageplade beklædt med bagepapir eller kom dejen i muffinsforme.

Bollerne efterhæver mens ovnen varmer op til 250 grader. Bollerne bages ved den temperatur i 5 minutter, hvorefter der skrues ned til 200 grader og bollerne bager færdig ca. 15 minutter.

Afkøler på en bagerist.

Bollerne smager fint nok, men jeg synes de er lidt bastante. Om det så skyldes at de ikke er rørt godt og længe nok, eller om det skyldes, at dejen er langt mere fugtig end når man ellers bager boller – det ved jeg ikke.

Men de ligger godt i maven, og der er masser at tygge på 🙂

Perfekt til rustik morgenmad – men jeg er ikke sikker på, at de kommer med til Æbelø. Dertil er de vist for solide.

Jette