De kan godt have været i handlen længere – men jeg mindes nu kun, at det er inden for det sidste års tid, at man er begyndt at kunne købe små lækre rugbrødsboller fyldt med mørk chokolade og evt. rosiner eller tørrede tranebær.

Jeg synes, de er geniale. De smager rigtig godt, er bløde og lækre, og ikke alt for store. Og rugbrød og chokolade er bare en god kombination. Kommer i tanke om, at de to ingredienser vist også går igen i den sønderjyske rugbrødslagkage.

Jeg har være på udkig efter en opskrift på de her små rugbrødsboller – og er faldet over en fra Samvirke Den laves dog med bagepulver, det lyder lidt underligt. Jeg troede faktisk, at de var hævet med gær. Men uanset hvilket hævemiddel, så skal opskriften afprøves 🙂

Det blev den så i går. I opskriften skulle være brugt knækkede rugkerner – det havde jeg ikke lige. Til gengæld har jeg stadig lidt af Fru Møllers hele rugkerner. De blev brugt i stedet – men jeg tror nok, at knækkede – og dermed lidt mindre grove kerner – vil være bedst.

Små rugbrødsboller med chokolade (6 stk.)

1 dl. knækkede rugkerner (jeg brugte hele kerner)

1½ dl. vand

1 dl. havregryn

1 dl. rugmel

½ dl. hvedemel

1 tsk. bagepulver

½ tsk. fint salt

½ dl. solsikkekerner

1 dl. surmælksprodukt (jeg brugte ymer)

40 gr. hakket mørk chokolade

Bring kerner og vand i kog, og lad det småsimre 3-4 minutter, hvis det er knækkede kerner. (Hele kerner koges i 10 minutter) Afkøles.

Bland de tørre ingredienser sammen og tilsæt surmælksprodukt, de kolde kerner og vand. Rør godt rundt, dejen er noget fugtig. Fordeles på en plade med bagepapir, og bages derefter i ca 30 minutter ved 200 grader. Dejen skal ikke hæve først.

Køler af på en bagerist – og smager rigtig godt, mens de stadig er lune. Og også dagen efter.

 

Rustikke ser de ud – og det er de også. Men de er gode at tygge på, og spises bare som de er.

Og sikke en mandag – så langt fra sidste uges skønne solskinsrige dage – i dag blæser det – grundigt!

Jette