For nylig faldt jeg over en opskrift, hvor tærtedejen var lavet med olie i stedet for smør/margarine. Jeg har læst om det før, men aldrig prøvet det. Men nu skulle det være. Og det er virkelig en let måde at lave en tærtedej på. Og dejen er let at arbejde med, går ikke så nemt i stykker og smager – som det vigtigste ret godt. Det er naturligvis ikke helt som en flaget mørdej – men den er et godt bud på en alternativ tærtedej.

Tærtedej med olie (rækker til en lille tærte til 2-3 pers.)

1 dl. koldt vand

1/2 dl. olie (solsikke- eller rapsolie)

1 lille tsk. salt

50 gr. grahamsmel

ca. 100 gr. hvedemel

Det hele blandes – men hold noget af hvedemelet tilbage. Rør godt rundt og ælt til sidst den mængde hvedemel i der behøves, til du får en dejlig medgørlig dej. Lad dejen hvile et kvarters tid på bordet, inden den rulles ud og bruges.

Som en bund i en tærte eller som dejen til en galette.

Den jeg har lavet her har fyld af:

300 gr. cherrytomater, halveret

1 spsk. olie

½ tsk. salt og basilikum

lidt peber

Det hele kommes i et ovnfast fad og bages 20 minutter ved 200 grader. Køler af.

Inden de afkølede tomater kommes på dejen, smøres den med:

1 dl. creme fraiche

25 gr. hakkede soltørrede tomater

lidt revet citronskal

½ tsk. basilikum

Ingredienserne her røres godt sammen og smøres ud på den udrullede dej – lad 2-3 cm være uden fyld . Tomaterne fordeles oven på og kanterne foldes ind over fyldet. Dryp lidt god olie over og bag galetten ved 200 grader ca. 25 minutter.

Jeg spiste tærten sammen med en salat med havreris og andet grønt. Det blev et ret så lækkert aftensmåltid 🙂

God onsdag.

Jette