Overskriften er lånt fra en kagebog, jeg har lånt på biblioteket. Men siger præcis, hvad kagen er for en slags. En robust og rustik tærte med blåbær fyld 🙂

Når jeg besøger biblioteket er det mest for at kigge rækkerne af koge- og bagebøger igennem. Og forleden faldt jeg over en bog, jeg ikke tidligere har set. Den er dog ikke ny, er udgivet i 2017 – men den er interessant, og har rene og redelige råvarer i fokus. Bogen hedder “Grønne kager” og er lavet af Pixi og Søren Ejlersen (fra Årstiderne). Og kendetegnende for alle opskrifter er, at de indeholder noget grønt – en grøntsag, noget frugt eller nogle nødder.

Og så var det jeg faldt over blåbær-galetten. Jeg havde blåbær i fryseren, og en galette er bare lettere og hurtigere at gå til end en fint pyntet tærte. Mørdejen foldes nemlig blot op omkring fyldet 🙂 Jeg har før lavet en galette, men det var med grøntsagsfyld, og du kan se den her.

Med bær bliver den også lækker – men lidt af saften løber oftest ud – men det får være. Her kommer min udgave, med inspiration fra Pixi’s bog.

Blåbær-galette (6 pers)

Mørdej:

50 gr. blendede mandler

30 gr. grahamsmel

70 gr. hvedemel

50 gr. flormelis

et nip salt

100 gr. smør/margarine

lidt koldt vand.

Smørret smuldres i mel, mandelmel, salt og sukker (gerne på en minihakker) og samles så let med lidt koldt vand. Hviler på køl mindst en time.

Fyld:

200 gr. blåbær (jeg supplerede med lidt rabarber :-))

revet skal en økologisk citron

1 spsk. citronsaft

50 gr. sukker

1 spsk. majsstivelse

1 spsk. flødeost

Fyldet røres sammen – undtaget flødeosten.

Rul dejen ud, ca. 30 cm i diameter, og læg den på en plade med bagepapir. Smør flødeosten ud på midten (ikke helt ud til kanten) og fordel fyldet ovenpå – og fold så kanten af dejen ind over fyldet – men sådan, at der er hul i toppen. Drys evt. med lidt sukker til sidst.

Bag tærten ved 180 grader ca. 35 minutter.

Server den gerne lun og så med lidt flødeskum til. Så er lykken gjort på en kold vinterdag 🙂

God søndag.

Jette