I morgen er det Bededag – og igen en helligdag, hvor jeg ikke skal i kirke og holde gudstjeneste. Det er virkelig mærkeligt. Og netop i dag går jeg og tripper – sikkert sammen med rigtig mange andre – og venter på at høre, hvad bliver lukket op i fase 2 – og under hvilke restriktioner. Jeg håber sådan, at kirken er med i denne omgang.

Men helligdag og  højtider har også meget med mad at gøre. Jul og juleand. Påske og påskelam. Og Bededag og varme hveder. Denne hyggelige tradition med at riste boller og spise dem lune med smør på aftenen før Bededag.

Jeg bagte en lille portion hveder i går – og har taget forskud på glæderne ved at nyde en nyristet hvede her til morgen 🙂

Jeg faldt lige over en lille fin beskrivelse af hvorfor det er vi spiser hveder:

“Skikken med at spise varme hveder skyldes, at bagerne før i tiden holdt lukket på selve store bededag. Det var dengang, butikkerne lukkede på helligdage, og samfundet turde gå i stå At spise hveder torsdag aften bør derfor være en påmindelse om, at det er helligdag næste dag, og at vi skal besinde os på, at gå ned i temp ligesom hvedebrødsbagerne gjorde.” (Poul Joachim Stender)

Og det er jo lidt tankevækkende, for de sidste par måneder har jo på nogen måder bragt den ro og meget er gået ned i tempo. Og der har været tid til at bage rigtig meget i mange køkkener. Det er noget af det positive, vi kan tage med fra denne mærkelige tid: Lidt mere ro på, tid til at tænke sig om og sætte pris på det, der er lige rundt om en.

Bededag er en dag til eftertænksomhed – men måske i år den alligevel bliver afløst lidt af glæden ved at kunne gøre noget af det, vi ikke har kunnet gøre længe 🙂

Jeg venter spændt, og håber det bedste.

God torsdag.

Jette