Til en 90 års fødselsdag blev jeg spurgt, om jeg ville lave to lagkager – og ja, selvfølgelig ville jeg det. En sådan mulighed får man jo ikke hver dag 🙂

Jeg valgte til den ene lagkage at bruge svesker og citron, for jeg mindes, at lagkage med svesker var meget fremme i min barndom i 60’erne – og dermed måtte det også være kendt af fødselaren, der blev 90 år.

Jeg fik af gode grunde ikke smagt fødselsdagskagen, men har nu lavet en lidt mindre til mig selv 🙂 Og til at dele med præstegårdsudvalget, som kom til møde i forbindelse med det årlige præstegårdssyn. Udgaven her er lidt enklere end fødsesldagsudgaven – men ganske god alligevel.

Lagkage med sveskemos og citronfromageLyse lagkagebunde, delt i to

Citronfromage, lav dobbelt portion

Sveksemos

200 gr. svesker uden sten

1 ½ dl. vand

2 spsk. rørsukker

2 spsk. portvin

1 dl. piskefløde

Kom svesker, vand og sukker i en gryde og kog det under låg i 20 minutter. Sluk og lad det køle af, inden det blendes let og portvinen røres i. Sættes på køl. Når det skal bruges piskes fløden til skum og vendes i sveskemosen.

Kagen samles – læg en bund på serveringsfadet, og sæt kageplast omkring. Fordel sveskemosen, her er lidt rigeligt – eller hvis man er vild med svesker, så går det nok med hele portionen 🙂 Læg den sidste bund på og fordel halvdelen af fromagen ovenpå, og sæt kagen på køl til næste dag. Fjern kageplast og smør kagen med det sidste fromage og pynt toppen med små fromagetoppe og slut af med lidt revet citronskal.

Det er en lækker lagkage, med minder fra en svunden tid.

Jeg er overbevist om, at svesker får en renæssance 🙂

På en smuk og varm forårsdag.

Jette