Glimt fra 4. maj

Jeg havde egentlig ikke tænkt at ville skrive noget om i aftes. Men det blev bare en så fin aften, at den godt kan gemmes i erindringen.

Min kollega holdt i sin kirke en stemningsfuld gudstjeneste, hvor der deltog ret mange mennesker, sognets størrelse i betragtning. Men det jo vidner om, at det er vigtigt at holde fast i disse lidt særegne aftner. De er med til at knytte os sammen som nation og skabe en fælles historie. Lysene i vinduerne rundt omkring taler deres eget sprog sådan en aften.

Og så hørte jeg et tankevækkende citat. Mahatma Gandi siger: “Den gamle øje for øje filosofi fører kun til, at alle til sidst bliver blinde…” Og det er jo sandt! Millimeter retfærdighed og noget for noget – det fører ikke noget godt med sig. Det bliver koldt og kynisk. Men som min kollega meget rigtigt sagde, så har kristendommen noget, der byder den tankegang trods. Fra Jesus har vi hørt om tilgivelsen, overbærenheden og barmhjertigheden. Får de begreber lov at komme i spil, så ændrer det verden. Når det ikke hele tiden handler om at have mest magt, så er det nogle andre værdier der bliver vigtige.

4. maj er aftenen, der giver plads for eftertanke – uanset om man har oplevet befrielsen selv. Men den minder os alle om, at fred og frihed ikke er givet eller en selvfølge. Det er noget vi må værne om. Til gavn for os alle.

Det var en morgen som tusind andre

og ingen morgen i tusind år,

da Danmark vågned med klare øjne

til glædestimer og frimandskår,

og landet lyste fra sund til klit,

for det var forår og Danmark frit.

Ja, Danmark frit! (Mads Nielsen 1945)

Smukt skrevet og fornemt fornemmet, hvordan en ny tid begyndte.

God weekend.

Jette

Forrige indlæg

4. maj, hindbærsnitte og højt græs

Næste indlæg

Shortbread

2 Kommentarer

  1. Karen

    4. maj må vi ikke glemme at fejre – eller måske rettere sagt: højtideligholde. Per og jeg var til Benjamin Brittens War Requiem i Symfonisk Sal, og en mere passende koncert ville nok være svær at finde. Det var så smukt – og rørende helt ind i sjælen. Budskabet er det samme, som du skriver om: om krigens gru, barmhjertighed, tilgivelse. Jeg har et indlæg klar til i morgen om det samme – skulle bare udgive det med værtindegaverne i dag 🙂
    God weekend!

  2. Jette Holm Rosendal

    Det lyder rigtig spændende og må have været en oplevelse at lytte til.
    Og ja, sommetider er det lige med at få plads til det hele på bloggen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal