Weekenden har været god og travl. Og med masser af tid sammen med familien, dejligt.

Lørdag bød også på tid til at komme forbi The dome of visions på havnen i Århus. Den har jeg længe gerne villet besøge, blandt andet fordi den store kuppel er monteret på samme slags skruefundamenter, som sommerhuset er.

The Dome of Visions er et forskningsprojekt, hvor der er fokus på klima, arkitektur, bygningskonstruktion og meget mere.

Som der skrives på hjemmesiden:

Dome of Visions skal vise nytænkning i byggeriet ikke ved at tale om det eller visualisere det med computerkraft, men ved at bygge det i virkeligheden. Ved at sætte handling bag ordene!

Det går langt ud over, hvad jeg kan gengive, men The Dome består af en kuppel opbygget af træ og plexiglas og som fungerer som et drivhus. Inden i er der så bygget et træhus i to etager og rundt om er der plantet blomster og planter. Der er en plads i midten til kulturelle indslag, og der er en lille café. Alt sammen ret så hyggeligt.

Træet, som huset er bygget af er CLT træ – det vil sige kryds lamineret træ. Tynde træbrædder lægges ovenpå hinanden i vinkelrette lag og limes sammen. Den måde at samle træ på, gør det meget stærkt og stabilt, og derfor godt at bygge med.

Der holdes øje med indeklimaet – vist med de fineste symboler. Jeg kan især god li’ den, der viser støjniveauet 🙂 Da vi var der, lyste den grøn, og der var virkelig også behageligt at være der, stille og roligt – midt i Århus.

Og så så jeg den sejeste urtepotteskjuler – den må jeg prøve at lave. Den består af træfiberisolering omviklet med sisal garn (naturmateriale). Tanken er så, at den dyppes i vand, så træfiberisoleringen suger vand til sig, og så kan blomsten suge vandet derfra. Den skal kun sættes i vand ca. en gang om ugen, dryppe af og så kan den hænge og klare sig selv igen. Det er da smart 🙂

The Dome er virkelig et besøg værd – spændende og nytænkende. Vi havde det dejligste vejr og nød gåturen langs med havnen.

Nu venter den sidste uge i april – god mandag.

Jette