Grandækning

Der er travlhed på landets kirkegårde i disse uger. Der pyntes med gran og fyr og andet vintergrønt. Mine konfirmander spørger til tider, hvorfor gravsteder pyntes med gran her om vinteren. Og jeg har ikke et svar som sådan.

Men jeg tænker, at man giver de døde et form for tæppe på, her i de kolde måneder. Og så vil vi også gerne gøre det pænt for dem ved deres sidste hvilested. Give dem ære og mindes dem.

Turen nord på gik også forbi min mors gravsted – og der var også blevet lagt gran på. I to ens buer og med en fin opsats i midten. Timers arbejde, hvor graveren med iderigdom og faglig kunnen har skabt et harmonisk udtryk, som vi andre kan glæde os over. Og så er der en lille rosenbusk, som ikke helt har forstået, at vi er langt henne i november, men stadig står med fine blomster.

Und dig selv en tur på en kirkegård ved lejlighed – der er stille og stemningsfuldt – og fyldt med historier.

På en mørk og blæsende november morgen.

Jette

Forrige indlæg

Søndagsglimt i november

Næste indlæg

Udfordringer

2 Kommentarer

  1. Christina / TheBigMeowski

    Jeg synes, det er så rart, når der bliver lagt gran på her, når det er blevet så koldt (eller når det plejer at være blevet det..), for det kompenserer lidt for, at det nu er for koldt at sætte blomster på gravstederne. Det gør, at det ser lidt mindre bart ud, synes jeg. Endnu i år kan man godt komme forbi med en buket, når temperaturen ikke er lavere, men det varer nok ikke længe, før det er for koldt til det. Vi har også nogle kirkegårde, der skal besøges. Jeg håber, vi når en tur til Jylland for at besøge min mors gravsted inden jul. Det betyder i hvert fald meget for mig.

    Vi har i øvrigt også stadig blomstrende roser i haven. Men temperaturen er heller ikke ligefrem vinterlig. Min svigermor fortalte for nyligt, at hun af og til havde roser, der blomstrede helt frem til jul. Det er alligevel lidt vildt. Og siger måske noget omkring det med klimaforandringer. Selv har jeg haft en rosmarinplante, som har overlevet snart tre år udenfor, selvom de sædvanligvis ikke overlever vinteren.

  2. Jette Holm Rosendal

    Hej Christina. Det giver god mening, at gran er med til at pynte, når det i de kommende måneder er vanskeligt at sætte buketter på gravsteder.
    Og ja, det er nok klima forandringer vi ser spor af, med de meget milde temperaturer i denne tid. Jeg håber vi får lidt kulde og lidt vinter – det er fint at opleve alle de fire årstider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal