“Hvis verden går under i morgen, så vil jeg plante et æbletræ i dag!”

Sådan skulle Martin Luther, reformationens igangsætter, en gang have sagt. Det er vist godt nok ikke helt rigtigt, at han har udtalt det, men han kunne have sagt det 🙂 Og under alle omstændigheder, så er det et fantastisk citat. Jeg fortæller mere om Luther og æbletræer en anden dag. I dag handler det om en blomst.

I 2017 er det 500 år siden, at Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Her gjorde han for alvor op med den katolske kirkes opfattelse af skærsild og afladsbreve.

Og efterfølgende fik han jo enorm betydning for vores kirke – den evangelisk-lutherske folkekirke. Blandt andet kan vi takke ham for at prædiken og salmesang i dag foregår på dansk og ikke på latin 🙂 Han oversatte bibelen til tysk, og skubbede på, så bibler blev oversat til andre sprog. For hvis man skal kunne forstå og lære noget om kristendommen, så er det nødvendigt, at man også kan læse det på ens eget sprog!

Der vil i 2017 komme meget mere om Luther og hans betydning.

Men jeg var for nylig til en inspirationsdag, hvor det blandt andet også handlede om ham. Og fik -synes jeg selv – en god idé og er derfor ude i lidt god tid. Men en gang i mellem er det jo rart 🙂

Luther designede nemlig et stempel, eller et symbol, som han signerede sine breve og proklamationer med. Og dette stempel tænker jeg kan genskabes i marcipan og bruges som pynt på en æblemuffins. Som det jo så vil være passende at spise i jubilæumsåret.

Men en ting er idé, noget andet, hvordan gøres det så.

Så her kommer mit første forsøg – og jeg håber virkelig at nogen kan hjælpe med at gøre det bedre 🙂 Det er især udstiksforme, det handler om – små 🙂 Diameteren på dekorationen er 4 cm., men kunne godt øges til 5 cm.

Farven skal der også arbejdes på.

Luther forklarer selv symbolerne i rosen sådan :

Den gyldne cirkel – evigheden

Den blå bund – himlen

Den hvide rose – troens glæde, trøst og fred

Det røde hjerte – menneskets hjerte

Det sorte kors – kristendommens symbol, lidelse og død – og opstandelse.

Hvis du har nogen tanker om denne betydningsfulde blomst, vil jeg meget gerne høre om det 🙂

Jette