I morgen er det skærtorsdag, den første af de mange helligdage. Hver dag har sit særlige præg. Begivenhederne i Jesu liv farver dagene. Fra fest og fællesskab om et festmåltid – til svigt og mørke og dødens gru – til påskemorgens ufattelige nyhed og glædelige budskab. Ordene er der mange af.
Men vi kan også komme lidt af ordene ned i vores mad.
Her i en tærte med hvedekorn.
Jeg har stående i min reol en lidt speciel bog – Præsten & kogejomfruen. Bogen forsøger at sætte mad sammen med de forskellige højtider og helligdage. En ret fin tanke – vi mindes mange ting gennem mad. Bare tænk på and til jul og varme hveder før bededag.
Til påske er der blandt andet lavet denne tærte – med fokus på hvedekornet. Billedet er hentet fra Det nye Testamente, hvor Jesus selv fortæller om hvedekornet.
Hvedekornet, der dør i jorden, men samtidig spirer til nyt liv. Som vi ser det hvert forår – men også et fint billede på Jesu vej i påsken. Fra gravhulens mørke til livet og opstandelsen påskemorgen.
Tærten er fyldt med lækkerier, der minder os om sydligere himmelstrøg. Den kræver lidt forberedelse at lave tærten, men ellers er den enkel nok.
Hvedekornstærte
50 gr. speltkerner (iblød 6-8 timer)
1 1/2 dl mælk
Et par strimler citronskal
½ tsk. kanel
Hæld iblødsætningsvsandet ud og kom kerner, mælk og citronskal i en lille gryde og kog det under låg og ved svag varme ca. 1 ½ time. Fjern citronskaller og tilsæt ½ tsk. kanel. Lad det køle af.
Dej:
50 gr. smør
60 gr. sukker
1 æggeblomme
80 gr. mel
Pisk smør og sukker godt sammen, tilsæt æggeblommen og pisk den godt med. Vend melet i og saml dejen til en blød og lækker dej. Lægges på køl mindst en time.
Fyld:
65 gr. ricotta
1 æggeblomme
1 spsk. grand marnier
7-8 cocktailbær, groft hakket
15 gr. syltet appelsinskal
2 æggehvider
40 gr. sukker
Pisk hviderne stive og pisk derefter sukkeret med til en fin marengs. I en anden skål røres ricotta og æggeblomme sammen. Kom de øvrige ingredienser i sammen med de kogte hvedekerner og bland det godt sammen. Til sidst vendes marengsen forsigtig i.
Rul dejen ud og beklæd en tærteform (16 cm i diameter) med dejen. Det overskydende dej gemmes og bruges til pynt oven på kagen. Fordel fyldet i tærtebunden, og dekorer med det sidste af dejen.
Bag tærten ved 200 grader ca 40 minutter.
Køler af inden den drysses med flormelis.
Den smager fint og som noget fra lidt fremmede egne 🙂 Det er en anderledes kage – men det er vist også godt at få udfordret sine smagsløg en gang i mellem. Det bliver de lidt her 🙂
Med ønsket om en dejlig og velsignet påske til dig, der læser med.
Jette
Lene
Rigtig god påske til dig og dine. Og endnu en gang må jeg sige, at jeg er dybt imponeret over din energi og mod på nye opskrifter til bagning.
Jette Holm Rosendal
Hej Lene. Tak for din søde kommentar. Ind imellem alle ordene er det sommetider godt med noget i hænderne 🙂 kh Jette