Alt- i-en, madbloggerudfordring #9

Tilbage i 80’erne, hvor jeg læste og spiste meget grønt, blev menuen ind imellem suppleret af tørrede bønner 🙂 For jeg var interesseret i vegetarmad, og dengang bestod det meget af bønnepate og bønnepostej – men ikke altid lige spændende.

Derudover spiste jeg ret meget rugbrød, kartofler og gulerødder. Ikke så underligt at SU-en godt kunne række 🙂

Men jeg husker en ret fra den tid – med bacon, tørrede bønner og tomat – og jeg husker, at den smagte dejligt. Men nu er opskriften sunket i jorden, og har ikke været lavet i mange år. Og med Madbloggerudfordringen 9 kom anledningen til at genskabe den bagte bønnegryde anno 2015. Og det lykkedes, synes jeg – og med hjemmebagt og nybagt foccacia brødtil, så er det en udmærket aftensmad. Og super velegnet på en kold og mørk efterårsdag.

Bagt bønnegryde (2-3 pers.)

75 gr. tørrede hvide bønner – udblødt i koldt vand ½ døgn

200 gr. bacontern

1 spsk. olie

1 løg, i tern

2 fed hvidløg, hakket

1 gulerod, i robuste tern

1 porre, i skiver

1 brik flåede tomater

1 spsk. tomatpuré

2 laurbærblade

1 tsk. røget paprika

½ tsk. tørret chili

1 tsk. spidskommen

1 spsk. farin

1 tsk. groft salt

peber

½ dl. rødvin

Kom olie i en stor gryde og steg bacon til det er pænt brunet. Tilsæt grøntsager og steg et par minutter. Tilsæt de øvrige ingredienser – undtagen rødvin – rør rundt og kom vand ved, så det næsten dækker.

Bring gryden i kog – og sæt den derefter i ovnen, med låg på og bag den ved 150 grader 2 timer. Tages ud, røres rundt en gang og rødvin tilsættes. Tilbage i ovnen og bag en time mere.

Og så er det hele mørt og lækkert – og lidt stærkt.

Jeg har ikke nogen gryder, der kan gå i ovnen, så efter at det hele havde fået et opkog på komfuret, kom det over i et ildfast fad med låg.

Velbekomme – virkelig varmende mad.

Med ønsket om en dejlig weekend.

Jette

Forrige indlæg

På besøg på PA Savværk

Næste indlæg

En tur over grænsen

4 Kommentarer

  1. Line

    Sikke en spændende opskrift!
    Det lyder bare SUPER lækkert… Der er nu noget fantastisk over simremad… 🙂

    Vh. Line

  2. Jette Holm Rosendal

    Hej Line. Tak – og jeg har det helt som dig, mad der har været længe undervejs dufter og smager oftest rigtig dejligt. Og så passer gryden bare sig selv undervejs 🙂
    De bedste hilsner Jette

  3. Emilie // Valbylille

    Øj altså. Den ret giver flashback til min barndom, og min mors gode bønnegryde. Det er så jeg næsten kan dufte den.

  4. Jette Holm Rosendal

    Hej Emilie. Det er da dejligt at høre 🙂 og det var også lidt som et kig tilbage i tiden da jeg lavede retten forleden. Og egentlig imponerende at alt-i-en bare ofte smager rigtig godt.
    Mange hilsner Jette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal