Jeg har mødt det nogle gange i ugens løb. Og bliver hver gang glad og lidt beæret over, at nogen tænker på en. Og taknemmelig.

Betænksomhed handler oftest om noget, man ikke havde regnet med. Og derfor overraskes man også lidt.

På mit skrivebord lå en dag to poser nødder 🙂 Min kirkesanger havde været i Sydafrika på ferie og havde der åbenbart set og fundet nogle af de nødder, jeg har talt om. Macadamianødder og pekannødder. Hvor lækkert.

Og da jeg var i Nordjylland i forbindelse med min fars fødselsdag, så kom en af gæsterne med nogle kopier, som hun havde taget og samlet. Opskrifter på lækkert og spændende bagværk – med tanke på, at jeg måske kunne have glæde af at læse dem. Og måske afprøve nogen af dem 🙂

Men ordet betænksomhed bruger vi ikke så meget mere. Måske i vendingen, at “det var betænksomt at dig”, men det er ikke ofte.

Jeg kom til at tænke på et broderet citat, som min gamle farmor havde hængende i gangen. Der stod:

“Betænk livets korthed

dødens vished

og evighedens længde.”

Det har klangbund i kristendommen, men er også godt at tænke på i al almindelighed. Det handler om at bruge de dage, vi får betroet på en god måde. Og her er betænksomhed faktisk et godt ord at have ind over. For ordet peger nemlig væk fra en selv, og ud til de mennesker, der er omkring en. At vi ser dem, tænker på dem, og gerne gør noget for dem.

Jette