Fødselsdags islagkage

Jeg synes altid at fødselsdage er lidt særlige – uanset hvor gammel man bliver. I år har jeg blandt andet fejret min fødselsdag sammen med kirkens personale – og det var ret så hyggeligt.

Og vi spiste blandt andet denne islagkage.

Den bestod af nøddemarengs, pistacieis, solbærsorbet og lidt flødeskum. Det gik faktisk ret godt sammen.

Nøddemarengsbund har jeg bagt før, opskriften finder du her.

Jeg lavede den 1/3 mindre, men havde ikke en form, der lige passede. Jeg tror en form med 20 cm. i diameter vil passe. Min var 18 cm. og marengsen hævede op, blev let og luftig – men egentlig alt for høj, når der nu skulle is ovenpå. Jeg regner med at lære af mine fejl 🙂

Pistaciemasse

35 gr. sukker

35 gr. meget finthakkede, usaltede pistaciekerner

0,35 dl. vand

Det hele blandes i en gryde og  koger ca. 10 minutter under låg ved svag varme. Får konsistens som grød.

Is

2 æggeblommer fra friske høns

50 gr. sukker

2 1/2 dl. piskefløde

Pisk fløden til let skum. Æggeblommer og sukker piskes godt og luftigt. Rør den kolde pistaciemasse i æggesnapsen og fold til sidst forsigtigt flødeskummet i.

Iscremen kom ovenpå marengsbunden og dernæst sat i fryseren.

Så kom turen til solbærsorbet. Jeg har ikke tidligere lavet sorbet – og den opskrift jeg brugte som forlæg fungerede ikke rigtig – så her kommer min udgave. Solbærene blev i øvrigt plukket sidste sommer og har ligget i fryseren vinteren over – og nu skal de bruges. Hyggeligt at tænke på, at det er mine egne bær, der her anvendes 🙂

Solbærsorbet

300 gr. rensede solbær

100 gr. sukker

1 dl. vand

1-2 spsk. citronsaft

1 æggehvide – fra en frisk høne

Kør solbær og citronsaft godt sammen på foodprosessoren.Det bliver en ret tyk grød.

Kom vand og sukker i en gryde og bring det i kog – og lad det koge til sukkeret er opløst. Det går ret hurtigt.

Bland sukkerlage og “solbærgrød”, rør det godt sammen og hæld det hele i en sigte og sæt det til afdrypning. Pres så meget væde ud af det som muligt – men der bliver altså en del solbærrester tilbage.

Saften kommes i en beholder og sættes i fryseren. Jeg har ingen ismaskine, så jeg gik i kælderen ca. hver anden time og rørte rundt i massen. Da det var blevet godt tyktflydende tog jeg isen med op.

Piskede æggehviden godt stiv og vendte den i den halvfrosne is. Og så tilbage i fryseren igen. Og ventede endnu et par timer før isen kom i en plastpose og derefter sprøjtet i toppe på islagkagen.

Der var rigelig med sorbet, så resten ligger i fryseren til en anden gang.

Det kom til at se noget rustikt ud 🙂  men sorbeten skal gemmes og pyntes med flødeskum, så det går nok.

Flødeskum:

2½ dl. piskefløde

Jeg piskede fløden forholdsvis stift og kom det i en sprøjtepose med tyl i (og ja, jeg har fået investeret i nogle plastsprøjtesposer, og de er dejlige at bruge)

Da gæsterne var gået, var der lige et lille stykke tilbage 🙂 her kan det ses (med lidt god vilje) at kagen har tre lag – nøddemarengsen, pistacieisen og solbærsorbet omkranset af flødeskum.

Og den smagte altså godt. Jeg er ret sikker på, at den får et forsøg mere senere på året. Det er altid rart at have noget at glæde sig til.

God weekend.

Jette

Forrige indlæg

Flag og fødselsdag

Næste indlæg

Glædelig påske

2 Kommentarer

  1. Anonym

    Dejligt med en opskrift på solbærsorbet. Det smager så godt – og jeg har nok 10 kilo solbær tilbage i fryseren 🙂 God weekend. Jeg starter påskeferie i eftermiddag – det gør du nok ikke – der er jo ligesom nogle prædikener, der skal være klar til næste uge. vh/Karen

  2. Jette Holm Rosendal

    Hej Karen. Jeg blev også selv overrasket over, hvor godt sorbeten smagte 🙂 Hvor dejligt at du nu kan gå på påskeferien. Jeg er sikker på at der ligger mange spændende ting og venter 🙂 mange hilsner Jette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal