Der må bages hvedeknopper. En gang om året hæver jeg dej over boblende varmt vand – så det er lidt særligt.

Og i år har Kohberg lige tilbagetrukket en stor mængde af deres hvedeknopper – fordi de havde glemt at komme konserveringsmiddel i! Godt man ikke har det problem – altså med konserveringsmidlet. Det bruger jeg ikke i bagværk, så hellere bage lidt oftere. Jeg tror nu heller ikke, at der er andre hjemmebagere der bruger konservering i deres bagværk. Det er slet ikke nødvendigt, for nybagt brød smager bare så godt 🙂

Skikken med at spise varme hveder, skyldes at bagerne før i tiden holdt lukket på store bededag. Det var dengang, butikkerne lukkede på helligdage, og samfundet turde gå i stå – som præsten Poul Joachim Stender udtrykker det. Og den pointe har han meget ret i. Vi har vist alle sammen godt af ind imellem at gå ned i tempo og tage det med ro.

Hveder (9 stk.)

50 gr. smør/margarine, smeltet

2 ½ dl. mælk

1 æg fra en nysgerrig høne

1/4 pakke gær

½ tsk salt

1 spsk. sukker

1 tsk. kardemomme

50 gr. grahamsmel

ca. 400 gr. hvedemel

Rør gæren ud i mælken, tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og det smeltede smør. kom grahamsmel i og tilsæt til sidst hvedemelet – lidt ad gangen. Æltes godt igennem og sættes så til hævning 2-3 timer – under et klæde.

Sæt en gryde med lidt vand i på komfuret og bring det i kog. Imens æltes dejen igennem, deles i 9 stykker og formes til boller og sættes i en form ( 18 x 18 cm) beklædt med bagepapir.

Sæt formen til hævning ovenpå gryden med det kogende vand. Læg et klæde over og lad bollerne efterhæve ca. 20 minutter. Og de hæver smukt og bliver til helt firkantede hveder 🙂

Sættes ind i en  200 grader varm ovn og bager ca. 15. minutter.

Vendes ud af formen og afkøler på en rist.

Og nu har du lækre boller, som dufter skønt og sagtens kan spises, som de er. – Men faktisk skal de først spises næste dag – ristet og med ret meget smør.

Det er ret lækkert.

God store bededag i morgen – og en dejlig dag i dag.

Jette